Maatwerk matrassen en toppers
Vragen? Bel +31(0)492-547174
Wij werken met passie en liefde voor het vak
Gratis levering in Nederland en Belgie, vanaf 99,- euro
9,4 tm-kiyoh
Hoeveel uur slaap heeft men nodig - van baby tot volwassenen?

Hoeveel uur slaap heeft men nodig - van baby tot volwassenen?

0 reactie minuten lezen

Waarom is slaap zo belangrijk?
Slapen is ontzettend belangrijk. Want naast eten en drinken is slapen dan ook een primaire levensbehoefte van de mens.

Niet alleen voor de ontwikkeling van een kind, maar ook voor een gezond lichaam en geest. Als we goed slapen, kunnen we beter concentreren en leren, beter onze emoties en ervaringen van die dag verwerken. Dit is voor iedere leeftijd van toepassing en daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de ontwikkeling van een gezond slaapritme. Dit kan al vanaf 4 maanden en jouw baby heeft daar zelfs op latere leeftijd plezier van, want jong geleerd is oud gedaan. Tijdens het slapen verwerken kinderen prikkels die ze overdag hebben opgedaan. Hierdoor kunnen de hersenen letterlijk ontprikkelen.

Ook maken de hersenen tijdens het slapen het groeihormoon aan, waardoor kinderen groeien tijdens hun slaap. Voldoende slaapuren per dag is dus essentieel voor de groei en ontwikkeling van je kind!

Hoeveel uren slaap heeft een baby nodig?
Een pasgeboren baby van 0 tot 1 maand slaapt wel 15-17 uur per dag. Deze verspreid over korte slaapjes van 2 à 4 uur.

Baby’s van 1 tot 4 maanden beginnen langzaam een dag-nachtritme te ontwikkelen. Ze slapen 14 tot 15 uur per dag. S ‘Avonds het langst zo’n 4 tot 6 uur.

Als een baby 4 tot 12 maanden is, is het belangrijk om een gezond slaapritme te ontwikkelen. Baby’s van deze leeftijd slapen 14 tot 15 uur per dag en houden meestal nog 3 dutjes per dag. In de ochtend, de vroege middag en in de namiddag. Het is wel de bedoeling dat het dutje in de middag langzaam verdwijnt, zodat je baby  ’s nachts beter leert doorslapen.

Hoeveel uren slaap heeft een dreumes nodig?
Een jonge dreumes slaapt meestal nog 2x per dag, maar wanneer je kindje ongeveer 1,5 jaar oud is, ga je toewerken naar één slaapje per dag. Zodat  ’s middags een langer slaapje van 1 tot 3 uur kan worden gehouden. In totaal slaapt een eenjarig kind 12 tot 14 uur per dag.

Hoeveel uren slaap heeft een peuter nodig?
De slaapbehoefte van je kleine zal steeds minder worden en rond de peuterleeftijd ontwikkelen ze een vastere slaapcyclus. Peuters slapen vaak nog zo’n 13 uur per dag. Waarvan 1,5 uur tijdens een middagslaapje en de resterende 11,5 uur  ’s nachts.

Hoeveel uren slaap heeft een kleuter nodig?
Het middagdutje zal bij veel kleuters afgebouwd zijn en uiteindelijk dus overgeslagen worden. Ze hebben nog zo’n 12 uur slaap per dag nodig en middagdutjes kunnen nog prima tot een jaar of 5. Het ene kind heeft immers meer slaap nodig dan het andere kind.

Hoeveel uren slaap heeft een schoolkind nodig?
Ook voor schoolkinderen blijft een goede nachtrust belangrijk. Dat helpt ze ook om overdag goed te kunnen concentreren op school. Ze hebben ongeveer 10 tot 11 uur slaap per dag nodig en een 12 jarige heeft nog 10 uur slaap nodig.

Hoeveel uren slaap heeft een puber nodig?
Als kinderen beginnen te puberen kan hun biologische klok verstoord worden. Als een kind in de puberteit raakt wordt het slaaphormoon melatonine steeds later afgegeven, soms zelfs helemaal niet. Jongeren slapen vaak te kort en slecht. Piekeren, laat slapen door huiswerk, schermgebruik en soms gebrek aan regels zijn oorzaken die vaak voorkomen.

En dat terwijl slapen zo belangrijk is voor de gezondheid, zeker voor jongeren want de hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze willen het liefst later naar bed dan hun ouders. Kinderen van 12 tot 18 jaar hebben nog steeds meer slaap nodig dan hun ouders.

 

Hoeveel uren slaap heeft een volwassen persoon nodig?
De mens is gebouwd om 16 uur per dag actief te zijn en heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig om weer fris en fruitig op te staan. Kwalitatief goed slapen betekend dat je energiek wakker wordt en deze energie gedurende de dag vasthoudt.

Slecht slapen of een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moe wakker wordt. Voor je omgeving ben je dan trouwens ook geen pretje. Je hebt een korter lontje, waardoor je prikkelbaarder bent en anderen sneller afsnauwt dan normaal.

Het is ook veiliger voor jou en je omgeving om genoeg en GOED te slapen. Slaapgebrek is niet bevorderlijk voor het geheugen, de concentratie en de reactiesnelheid. In het verkeer bijvoorbeeld zijn dit 3 hele belangrijke pijlers om goed te kunnen functioneren.

Een vaste bedtijd is dus niet alleen voor kinderen van belang, maar eigenlijk voor iedereen. Jouw interne klok weet zo waar het aan toe is.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0