Uitleg - opmeten - gebruik - onderhoud matrassen - handleidingen

Download handleiding: Hoe bepaal ik de juiste matrasmaat? Rechthoekig matras

Download handleiding: Hoe bestel ik een ovale matras?

Download handleiding: Caravan/camper matras en matras met afwijkende vorm bestellen

De Matrassen Fabrikant heeft op haar website onafhankelijk en eerlijk haar kennis over matrassen 
op een rij gezet zodat u als geïnteresseerde meer inzicht krijgt in de vele soorten. Er zijn tegenwoordig genoeg forums over de ervaringen van een bepaald soort matras. Wat voor de een perfect ligt hoeft voor een ander echter niet comfortabel te zijn. 

Onze werkwijze:

Wij maken onze matrassen met veel passie voor het vak. Uw matras halen wij niet van de stelling, iedere matras wordt pas vervaardigd zodra wij een bestelling ontvangen hebben. Uw matras ligt dus niet bijv. al een jaar te wachten totdat deze verkocht wordt, direct na ontvangst van een bestelling beginnen wij het vervaardigen van uw matras. De door u gekozen kern wordt als eerste gesneden om vervolgens de matrastijk op maat te maken. Voordat uw bestelling onze fabriek verlaat is deze inmiddels 3x gecontroleerd om vervolgens verpakt te worden. Zodra uw bestelling gereed is, wordt deze aangemeld voor levering.

Matrassen tot 70x170 worden met de post opgestuurd, op de dag van aanmelden bij Post.nl ontvangt u van ons uw trackingnummer. Grotere matrassen worden op afspraak geleverd. U ontvangt in de week van levering vooraf een voorstel van dag en tijdsindicatie.

Ondanks deze intensieve werkwijze hanteren wij korte levertijden.
 
Meten matras op maat:

Voor een juiste meting geeft u de binnenmaten van het bed door. Als u ruimte wilt voor het instoppen van bijv. een hoeslaken/dekbed dan brengt u zelf 1 cm in lengte en breedte in mindering op de binnenmaten van het bed. Wij maken het matras aan de hand van de door u doorgegeven maten en/of tekening. Wij houden dus geen rekening met instopruimte. Dit dient u zelf te doen. Bij antieke bedden adviseren wij u om op 3 plaatsen in lengte en breedte op te meten. Het kan voorkomen dat het bed niet meer helemaal recht is en zo voorkomt u dat het matras te groot of te klein wordt.
Voor kinderenbedden met een bedrand: als het matras 1 a 2 cm hoger is dan de eventueel aanwezige bedrand (instap gedeelte bed) is het voor uw kind fijner om in en uit te stappen van het bed.

 

 

Polyether

Koudschuim

Traagschuim

Pocketvering

Veerkracht

Goed

Goed

Zeer goed, maar vertraagd

Zeer goed

Duurzaamheid

Redelijk

Goed

Zeer goed

Zeer goed

Vochtregulatie

Redelijk

Redelijk goed

Redelijk

Zeer goed

Ventilatie

Redelijk

Redelijk goed

Redelijk

Zeer goed

Conformiteit

Redelijk

Goed

Zeer goed

Goed

Verstelbaarheid

Redelijk (soft = redelijk goed)

Redelijk goed

Goed

Goed

Hanteerbaarheid

Zeer goed, licht in gewicht               

Goed, licht          in gewicht          

Redelijk, zwaar in gewicht               

Goed, zwaar in gewicht           

 

 

Bonell

Latex

 

Veerkracht

Goed

Goed

 

Duurzaamheid

Goed

Goed

 

Vochtregulatie

Zeer goed

Redelijk goed

 

Ventilatie

Zeer goed

Redelijk goed

 

Conformiteit

Goed

Goed

 

Verstelbaarheid

 Niet

Goed

 

Hanteerbaarheid

Goed, 
zwaar in gewicht      

Goed,
redelijk zwaar        in gewicht     

     


Conformiteit (aanpassingsvermogen)

De conformiteit van een matras geeft de mate van aanpassend vermogen van het matras aan oftewel: kan het matras zich vormen naar de contouren van het lichaam. Een goed slaapsysteem ondersteunt het lichaam gelijkmatig zodat de wervelkolom de natuurlijke S-curve behoudt en de onderrug voldoende opwaartse ondersteuning krijgt. Als er op de zij wordt geslapen past het zich optimaal aan bij de schouders en de heupen. Dit is het aanpassingsvermogen, ook wel conformiteit genoemd.

Voor kinderen adviseren wij een zachte hardheid.

Gebruik matrassen:

Matrassen dienen regelmatig in de lengte en breedte gekeerd te worden, bij voorkeur per twee weken. Als een matras een andere bovenzijde en onderzijde heeft dan kunt u deze niet keren. Een goede matrasbeschermer tussen de lattenbodem en matras beschermd uw matras, isoleert en neemt/voert het vocht af. Een matras met een afritsbare hoes betekent niet dat deze op 90 graden gewassen mag worden tenzij dit specifiek bij de produktomschrijving vermeld staat. Bij een te hoge temperatuur kan de hoes krimpen en beschadigd raken. Wanneer er niets bij staat is de maximale wastemparatuur 30 graden (handwas). Houdt u er rekening mee dat er een rits aan zit. De hoes dient dan beschermd te worden tijdens het wassen. Matrashoezen zijn niet geschikt om te drogen in de (warmtepomp)droger of condensdroger.
 
U dient altijd een matrasbeschermer op het matras te gebruiken om de matrastijk te beschermen tegen bijv. urine, vocht en andere zaken waardoor de matrastijk en het matras vies kunnen worden.
Urine en andere vochtigheden kunnen tevens door de matrastijk gaan waardoor het matras in zijn geheel niet meer schoon te krijgen is. U dient dus altijd een matrasbeschermer te gebruiken voor alle matrassen. Gebruikt u geen matrasbeschermer dan zijn wij niet aansprakelijk voor de gevolgschade zoals hierboven omschreven.

Matrashoes met ritssluiting, als extra optie bij bestellen matrassen:

Bij sommige matrassen heeft u de mogelijkheid om het matras met een afritsbare hoes te bestellen. De meerprijs die u betaalt is voor de rits. Veel matrassen worden standaard met een vaste matrastijk geleverd. De meerprijs is dus niet voor de complete matrashoes. Als u een extra matrashoes wilt bestellen dan betaalt u een andere prijs dan de meerprijs die alleen voor de rits geldt. Hiervoor gaat u naar de categorie: Matrashoes. Deze vind u links op de startpagina.

Polyether matrassen:

SG25 : gewichtsklasse tot 50 kg. p.p.
SG30 : gewichtsklasse tot 70 kg. p.p.
SG40 : gewichtsklasse tot 90 kg. p.p.

Dus bij een 1-pers. matras 1x de gewichtsklasse en bij een 2-pers. matras 2x de gewichtklasse.

Polyether sg25 en sg30 hebben een damast stof (= geweven stof) als matrastijk. Damast is stugger en ligt hierdoor ook wat steviger. Polyether sg40 heeft een dubbeldoek ( = gebreide stof) als matrastijk. Dubbbeldoek is zachter en er wordt meer dacron (vulling tussen dubbeldoek en vlies) gebruikt.

U heeft de keuze uit een zachte of medium hardheid.  Deze bepaald de hardheid van de matras, "soft" is geschikt voor een elektrische lattenbodem. Dit kunt u bij uw bestelling doorgeven onder het kopje "opmerkingen". Zacht adviseren wij voor kinderen.

Wanneer u de hardheid niet vermeld bij uw bestelling dan maken wij het matras altijd in een medium hardheid. Dit ligt het meest comfortabel.


Koudschuim matrassen:

Koudschuim heeft een open celstructuur. Hierdoor is de lucht- en vochtventilatie beter ten opzicht van een polyether matras. Koudschuim is gelijk aan latex alleen heeft koudschuim een betere lucht- en vochtventilatie. Door de hoge veerkracht komt doorzakken van het matras bijna niet voor en de levensduur is veel langer dan van een polyether matras. Koudschuim is orthopedisch verantwoord.
Alle koudschuim matrassen hebben standaard een dubbeldoek (= gebreide stof) als matrastijk.

Koudschuim HR40: gewichtsklasse tot +/- 90 kg. p.p.
Koudschuim HR55: gewichtsklasse tot +/- 120 kg. p.p.

Dus bij een 1-pers. matras 1x  de gewichtsklasse en bij een 2-pers. matras 2x de gewichtklasse.

Bij een bestelling kunt u kiezen voor een zachte of medium hardheid. Maakt u geen keuze dan maken wij het matras standaard in een medium hardheid.

 Voor kinderen adviseren wij een zachte hardheid.

Traagschuim matrassen:

Wat is traagschuim? Het is een bijzonder soort visco-elastisch schuim, men noemt het ook wel Nasa-schuim. De oorsprong van dit materiaal ligt in de ruimtevaart industrie. In de jaren zeventig werd er door Nasa veel onderzoek gedaan naar ruimtepakken die optimaal drukverdelend werkten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat traagschuim de optimale drukverdeler is. In ziekenhuizen en rolstoelen wordt dit soort schuim vaak toegepast. Traagschuim heeft een open celstructuur waardoor lichaamswarmte en lichaamsvocht optimaal worden afgevoerd. 

Traagschuim werkt als volgt. Als u op het matras gaat liggen dan neemt deze uw lichaamsvorm helemaal over. Als u van het matras afgaat dan neemt deze langzaam weer zijn eigen vlakke vorm weer in. Traagschuim neemt dus onder invloed van uw lichaamsgewicht en lichaamswarmte de vorm van uw lichaam aan.

Het schuim reageert dus ook op de omgevingstemperatuur. Met name in de winter is het verstandig na aanschaf van een traagschuim matras deze te laten acclimatiseren aan de temperatuur van de kamer. Als de slaapomgeving koud is dan wordt het matras in eerste instantie als hard ervaren. Nadat het matras uw lichaamstemperatuur heeft overgenomen wordt deze wel weer zachter.

Traagschuim is de uitkomst voor mensen met rug- of spierklachten, problemen met de bloedsomloop, doorligging, reumatiek of mensen die gewoon hoge eisen stellen aan slaapcomfort.

Zijn er nadelen? Als u zelf heel erg transpireert dan kan dit soort schuim als niet prettig ervaren worden. Het is een visco-elastische schuim (hoge densiteit) en hierdoor is de afvoer van lichaamsvocht niet als perfekt te beschouwen. Aan het ligcomfort doet dit echter niets af.

Ook hier hebben wij een oplossing voor u: pocketveren matras met traagschuim toplaag. Zo heeft u de ligcomfort van traagschuim gecombineerd met pocketveren en uw lichaamsvocht wordt perfekt afgevoerd! 

Pocketvering matrassen:

Het verend gedeelte van de matras is opgebouwd uit individueel verpakte tonvormige veren met een doorsnee niet groter dan 6 cm. Deze veren zijn in een katoenen of non-woven hoes (pocket) verpakt.
Pocketvering matrassen hebben hierdoor een zeer stabiele ligging. Door deze kern met veren is de vocht- en luchtventilatie optimaal.